Επιχειρηματικό Πλάνο Σε Δωμάτια Απόδρασης- Ανάλυση του Κλάδου 2

decision making escape rooms

Επιχειρηματικό Πλάνο Σε Δωμάτια Απόδρασης

 

Πριν αποφασίσουμε να εισέλθουμε σε έναν κλάδο, είναι σημαντικό να κρίνουμε εξ’ αρχής, αν αξίζει να κάνουμε αυτήν την κίνηση. Αξίζει να κάνω μία επιχείρηση ψυχαγωγικού χαρακτήρα με escape rooms, σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή?

Ποια είναι όμως, τα αντικειμενικά κριτήρια, προκειμένου να αποφασίσουμε, αν θα προχωρήσουμε ή όχι?

Απόδοση Επένδυσης.  Αν επενδύσω 10 ευρώ σήμερα, πόσα θα πάρω πίσω σε ένα χρόνο?
Αν πάρω πίσω μετά από έναν χρόνο 2 ευρώ καθαρά( κέρδη μετά φόρων, τόκων και αποσβέσεων), τότε η απόδοσή μου είναι 2/10=0,25=25%. Συνεπώς θα κάνω απόσβεση του κεφαλαίου μου σε 4 χρόνια, ενώ από την πέμπτη λειτουργική και μετέπειτα, θα έχω λάβει πίσω το κεφάλαιο και θα δημιουργώ υπεραξία από το κεφαλαίο που επένδυσα.

  Προκύπτει, λοιπόν, η ερώτηση. Αξίζει να το κάνω, αξίζει να κάνω τα δικά μου δωμάτια απόδρασης?                               

                              Η απάντηση είναι μία. Εξαρτάται! Εξαρτάται από τι, όμως?

 

 Το αν επενδύσω, εξαρτάται από τις εναλλακτικές μου. Αν υπάρχει μία άλλη εναλλακτική, με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες επένδυσης, αλλά με απόδοση 26%, τότε πρέπει να διαλέξω αυτήν.

 Συνήθως κρίνουμε μία επένδυση, συγκριτικά με άλλες επενδύσεις ή βάση του επιτοκίου τραπέζης.Πολύ απλά, αν δεν επένδυα το κεφάλαιό μου στα ζωντανά δωμάτια απόδρασης, αλλά κατέθετα το ποσό στην τράπεζα, τι απόδοση θα είχα, δεδομένου του μηδενικού ρίσκου?( λέμε τώρα..)

Τα επιτόκια στις ημέρες μας είναι πολύ χαμηλά, γύρω στο 1%, συνεπώς σχεδόν όλες οι επενδύσεις είναι αποδοτικότερες σε σχέση με τις τραπεζικές καταθέσεις.
   

                                   

                                    Παράλληλα, ας διαχωρίσουμε πως δεν είναι όλα επενδύσεις.

 

       Επένδυση σημαίνει, κάνω μία επιχειρηματική κίνηση, προκειμένου να βγάλω υπεραξία. Επενδύω 10 ευρώ σήμερα, για να πάρω του χρόνου 2 ευρώ.

Το να βάλεις 10 ευρώ για να πάρεις/φτιάξεις σπίτι, δεν είναι επένδυση. Δεν θα πάρεις ταμειακές ροές από αυτό. Απλά θα μένεις μέσα. Ναι δεν θα έχεις εκροές λόγω ενοικίου, θα νιώθεις πιο χαρούμενος, ολοκληρωμένος, καταξιωμένος κ.τ.λ. κ.τλ., αλλά δεν είναι επένδυση.

Επένδυση είναι να βάλεις 10 ευρώ για να φτιάξεις σπίτι, μετά να το νοικιάζεις και να λαμβάνεις εισροές.
Οτιδήποτε άλλο, δεν είναι επένδυση.   Τέλος, ας προσθέσουμε ότι τα 100 σήμερα δεν έχουν την ίδια αξία με 100 ευρώ, με 100 ευρώ μετά από 5 χρόνια. Έχουν διαφορετική αξία. Η εναλλακτικά, τα 100 ευρώ μετά από 5 χρόνια, δεν έχουν την ίδια αξία με 100 ευρώ σήμερα. Το εν λόγω χρηματοοικονομικό ζήτημα, ονομάζεται Καθαρή Παρούσα Αξία Χρημάτων. Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε εδώ

 

 • Ρίσκο Επένδυσης. Κάθε επένδυση εμπεριέχει ρίσκο. Πώς μετριέται το ρίσκο μίας επένδυσης?
Το ρίσκο μίας επένδυσης, είτε αναφερόμαστε σε παιχνίδια απόδρασης είτε σε αγορά μετοχών, είναι ένα.

 

           Ρίσκο ορίζεται ως η πιθανότητα, το αποτέλεσμα της απόδοσης που προσδοκάμε πως θα έχουμε από την επενδυτική μας κίνηση να διαφέρει από την απόδοση που πραγματικά θα επιτύχουμε.

 

Το ρίσκο μετριέται μέσω πολλών τρόπων και δεικτών, αλλά ο σημαντικότερος είναι η διακύμανση της απόδοσης της επένδυσης.
Ανάμεσα στην απόδοση και στο ρίσκο, υπάρχει συνήθως συσχέτιση.

 

           Όσο μεγαλύτερη η απόδοση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να μην αποφέρει η επένδυση τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

 

 

volatility

 

 

       Συνεπώς μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα μίας επένδυσης, λαμβάνοντας και υπολογίζοντας τόσο την απόδοση όσο και το ρίσκο ( θεωρώντας πως όλες οι άλλες συνθήκες παραμένουν ίδιες).

Ας δούμε το εξής παράδειγμα. Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στις αμοιβαίως αποκλειόμενες επενδυτικές ευκαιρίες.

  •  Επιλογή Α. Επένδυση σε ζωντανά δωμάτια απόδρασης στη Ρόδο. Απόδοση 10%. Ρίσκο 5%.
  •  Επιλογή Β. Επένδυση σε ζωντανά δωμάτια απόδρασης στην Αθήνα. Απόδοση 50%. Ρίσκο 25%.

     

       Η θεωρία υποστηρίζει πως, όντα λογικά όντα θα έπρεπε να είμαστε αδιάφοροι, γιατί και στις δύο περιπτώσεις το ρίσκο είναι το μισό της προσδοκώμενης απόδοσης. Εσύ τι θα διάλεγες?

        Ας κάνουμε μία σημαντική διάκριση και να διαχωρίσουμε δύο πολύ συχνά ταυτόσημες στο μυαλό μας έννοιες, αυτή του ρίσκου και αυτή του κινδύνου.
Ρίσκο είναι η διακύμανση μίας απόδοσης. Το ρίσκο είναι η πιθανότητα η πραγματική απόδοση να διαφέρει από την προσδοκώμενη απόδοση.
Το ρίσκο είναι μετρήσιμο. Οι πιθανότητες να αποκλίνουμε από τις προβλέψεις μας μπορούν να μετρηθούν και να υπολογιστούν.
Αν ρίξουμε κέρμα και εσύ διαλέγεις γράμματα, τότε η πιθανότητα να κερδίσεις είναι 50%. Το ρίσκο συνεπώς είναι 50%.Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι είτε γράμματα είτε κορώνα. Συνεπώς η απάντηση είναι 50%. Αυτό είναι ρίσκο, δεδομένου ότι ξέρεις και μπορείς να υπολογίσεις την πιθανότητα να κερδίσεις ή να χάσεις.

 

     Από την άλλη μεριά, ας υποθέσουμε πως θέλεις να στοιχηματίσεις στο ματς Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Ποια η πιθανότητα να κερδίσει ο Ολυμπιακός? Δεν μπορεί να οριστεί. Υπάρχει ασάφεια. Οι πιθανότητες δεν είναι σαφείς και δεν μπορούν να οριστούν.
Είναι πολύ σημαντικό να εξετάζουμε την απόδοση και το ρίσκο της κάθε επένδυσης, προκειμένου να εξετάσουμε αν αξίζει να επενδύσουμε σε επιχείρηση με δωμάτια απόδρασης, σε ορισμένη γεωγραφική περιοχή, είτε λέγεται Ρόδος είτε Αθήνα.

 

 

Εκτιμώμενα Έσοδα σε Δωμάτια Απόδρασης.

     

      Βρισκόμαστε στο στάδιο, όπου έχουμε παίξει αρκετά δωμάτια, λύσαμε αρκετούς γρίφους, γενικά έχουμε εμπειρία. Μας ήρθε λοιπόν η ιδέα να φτιάξουμε τα δικά μας ζωντανά παιχνίδια απόδρασης. Είναι πολύ σημαντικό, να κάνουμε τη δικιά μας επιχείρηση, στηριγμένοι όχι απλά στο ότι μας αρέσει αυτός ο τρόπος, αλλά γιατί αξίζει επιχειρηματικά. Αν αυτή η κίνηση, μπορεί και εκπληρώνει συναισθηματικά μας θέλω, τότε ακόμη καλύτερα.

      Είναι λάθος όμως να φτιάξουμε τα δικά μας δωμάτια, γιατί απλά μας αρέσουν τα παιχνίδια απόδρασης.
Έχοντας λάβει το επιχειρηματικό ερέθισμα, πρέπει να βρούμε την απάντηση στο ερώτημα. Αξίζει επιχειρηματικά να επενδύσω σε ζωντανά δωμάτια απόδρασης?

Ήταν Ιούλιος 2016 στη Ρόδο, όταν μας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσουμε τη δικιά μας επιχείρηση με παιχνίδια μυστηρίου και απόδρασης. Είχαμε εμπειρία από πολλά παιχνίδια εκείνη την περίοδο, κυρίως στη Αθήνα και στη Ρόδο. Στην Αθήνα το επίπεδο των escape rooms είναι πολύ υψηλό. Επίσης και όσα δωμάτια είχαμε παίξει στη Ρόδο ήταν πολύ καλά και περνούσαμε ωραία.

     Το επόμενο βήμα ήταν να δούμε πώς θα κάνουμε την ιδέα μας πράξη. Εκείνη την περίοδο, στη Ρόδο, υπήρχαν άλλες τρεις επιχειρήσεις με escape rooms. Όλες τοπικές και καμία αλυσίδα, όπως mindtrap- γιατί άραγε?-.

     Η καθεμία είχε περίπου 3-4 escape rooms. Συνεπώς η αγορά υπήρχε ήδη και προσέφερε περίπου 10 escape rooms στη Ρόδο.

   Το επόμενο βήμα λοιπόν, ήταν να εκτιμήσουμε τη ζήτηση για escape rooms στη Ρόδο και κατά συνέπεια τις μελλοντικές ετήσιες εισροές μας. Και το έκανα. Απλά έπρεπε να υπολογίσουμε τα ετήσια μεικτά έσοδα των άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στο νησί.

Χρειαζόμασταν τα εξής στοιχεία από την κάθε επιχείρηση.

  •  Πόσες ομάδες έπαιξαν μέσα σε έναν χρόνο στην κάθε επιχείρηση.
  •  Από πόσα άτομα αποτελείται η κάθε ομάδα.
  •  Ποια είναι η τιμή ανά άτομο.

 

        Το τρίτο ερώτημα, μπορεί εύκολα να απαντηθεί. Μπαίνεις στην ιστοσελίδα κάθε επιχείρησης και βρίσκεις την τιμή ανά άτομο, έχοντας υπόψιν οτι 90% των επιχειρήσεων escape rooms,  τιμολογούν ανά άτομο αναλόγως το μέγεθος της ομάδας. Στη Ρόδο, λοιπόν, είδαμε οτι οι τιμές ανά άτομο είναι χαμηλές. Χαμηλότερες από τις τιμές στην Αθήνα κατά 30%.

    Πάμε τώρα να δούμε πως εκτιμήσαμε τα μελλοντικά ετήσια έσοδα. Χρειαζόμασταν απλά μία ‘’ άγκυρα’’, μία βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να βασιστούμε για να ξεκινήσουμε τους υπολογισμούς μας. Για εμένα αυτή η άγκυρα ήταν οι φωτογραφίες στο facebook.

       Κάθε ομάδα που παίζει ένα δωμάτιο απόδρασης, μετά βγάζει φωτογραφία, η οποία ανεβαίνει στο facebook. Μπαίνεις λοιπόν στο facebook, βλέπεις και καταγράφεις κάθε ομάδα και κρατάς ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία από την κάθε ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφεις τον αριθμό των ατόμων, το φύλο, την ηλικία.

Άρα με αυτόν τον τρόπο μπορείς να να εκτιμήσεις τα ετήσια έσοδα, αφού έχεις τον αριθμό των ομάδων και το μέγεθος της κάθε ομάδας. Γνωρίζοντας την τιμή, υπολογίζεις τα έσοδα ανά ομάδα, τα προσθέτεις και με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεις τα ετήσια έσοδα. Ακόμη καλύτερα όμως, μπορείς να υπολογίσεις τα ετήσια έσοδα ανά δωμάτιο απόδρασης, και όχι απλά στο σύνολο των δωματίων.

   Για να το κάνεις αυτό, απλά καταγράφεις( κατά τη διάρκεια του scouting) σε κάθε φωτογραφία το δωμάτιο απόδρασης που έπαιξαν. Τα βάζεις όλα τα στοιχεία σε ένα excel, φτιάχνεις τα functions για να αυτοματοποιηθεί η όλη διαδικασία( sum, average, if, count, VLOOKUP functions) και μόλις έχεις εκτιμήσει τα συνολικά έσοδα του κάθε δωματίου απόδρασης, της κάθε επιχείρησης, το σύνολο της ζήτησης των escape rooms στη Ρόδο – ομάδες και άτομα-, το μέσο μέγεθος των ομάδων που συμμετέχουν σε παιχνίδια απόδρασης, την ηλικία και το φύλο.

    Παράλληλα μπορείς να το πας και βήματα περαιτέρω, αναλύοντας την εκτιμώμενη διακύμανση των πωλήσεων, τα μερίδια αγοράς, καθώς και τα best sellers escape rooms στη Ρόδο – ποια είναι και τι είδους είναι-. Πολλές πληροφορίες μπορείς να πάρεις, απλά καταγράφοντας φωτογραφίες.

Κάπου εδώ ας τονίσουμε το εξής. Τα στοιχεία που που εξάγονται είναι minimum. Εννοώντας πως μπορεί κάποιες ομάδες να μην βγάλουν φωτογραφίες- δεν έχει σημασία ο λόγος-, συνεπώς οι πραγματικές ομάδες να είναι περισσότερες από τις καταγεγραμμένες. Ή από την άλλη, μπορεί μία επιχείρηση να ανεβάσει την ίδια φωτογραφία και 6 μήνες αργότερα για δεύτερη φορά. Γιατί κάποιος να το κάνει αυτό? Για λόγους social proof ή απλά για λόγους false data προς τους συναγωνιστές.

     Δεν έχει σημασία. Όλα στο παιχνίδι είναι. Έτσι και αλλιώς ακόμα και στην περίπτωση εσφαλμένης καταχώρησης, το σφάλμα θα είναι τόσο μικρό που δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα. 

    Στο επόμενο άρθρο θα δούμε ένα ολοκληρωμένο παράδειγμα και με τη χρήση excel θα αναλύσουμε έναν υποθετικό κλάδο escape rooms στη Ρόδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.