Μάθημα 2 από Δωμάτια Απόδρασης ” Τυφλά σημεία ”

blind spots in escape rooms

Όλοι μας ανεξαιρέτως  έχουμε οπτικά τυφλά σημεία (blind spots ), σημεία δηλαδή που δυσκολευόμαστε να δούμε. Για παράδειγμα όταν οδηγούμε και κοιτάζουμε μέσω του καθρέπτη, κάποια σημεία δεν φαίνονται, ενώ άλλα είναι πιο κοντά από όσο εμείς βλέπουμε ότι είναι. Συνεπώς έχουμε τυφλά σημεία, στα οποία ενώ κάτι βρίσκεται εκεί, εμείς δεν μπορούμε να το δούμε ή το βλέπουμε διαφορετικά από ότι είναι. Προκύπτει, λοιπόν, ένα χάσμα ανάμεσα σε αυτό που νομίζουμε πως είναι εκεί και σε αυτό που πραγματικά είναι εκεί.

Όπως υπάρχουν οπτικά τυφλά σημεία, με τον ίδιο τρόπο υπάρχουν ψυχολογικά τυφλά σημεία, τα οποία μπορεί να μην καταλαβαίνουμε πως τα έχουμε, γιατί εξ ορισμού δεν μπορούμε να τα δούμε από μόνοι μας, αλλά επιδρούν σημαντικά στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας και φυσικά το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας.

Όπως ο στρατός αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας στην οποία ζούμε, με τον ίδιο τρόπο και τα δωμάτια απόδρασης ακτινογραφούν τις συμπεριφορές και την ποιότητα των σχέσεων που έχουμε με άλλα μέλη της ομάδας μας. Η συμμετοχή σε ένα δωμάτιο απόδρασης, εκτός των άλλων, μπορεί να μας προσφέρει και αυτό.

Ας δούμε το εξής παράδειγμα. Ο Γιάννης, ο Βασίλης, η Μαρία και η Ειρήνη αποφασίζουν να πάνε για πρώτη φορά σε παιχνίδι απόδρασης στη Ρόδο, στο Conjuring. Kατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, η ομάδα μας δεν τα πάει καλά, αλλά αυτό που αποτελεί τροχοπέδη είναι η ανταγωνιστική φύση του Γιάννη. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού απόδρασης, ο Γιάννης τρέχει σε όλους τους γρίφους μόνος, προσπαθώντας να τα λύσει όλα μόνος. Εκτός αυτού, τείνει να μειώνει τους συμπαίκτες του, ενώ όταν το Ειρηνάκι λύνει με τη βοήθεια της Μαρίας έναν πολύπλοκο γρίφο, ο Γιάννης την μειώνει, ισχυριζόμενος πως εκείνος δεν ασχολήθηκε ενώ θα έπρεπε. Στο τέλος του παιχνιδιού όλοι είναι απογοητευμένοι, όχι με το δωμάτιο απόδρασης, αλλά με τη στάση του Γιάννη που τους στέρησε μία μοναδική εμπειρία με την εγωιστική του στάση, κάτι που ο ίδιος δυστυχώς αδυνατεί να καταλάβει, γιατί πολύ απλά δεν του περνάει καν από το μυαλό.

Ο Γιάννης έχει τυφλό σημείο, αλλά οι φίλοι του είναι εκεί για να τον βοηθήσουν. Οι φίλοι του είναι δίπλα του για να τον στηρίξουν, όχι να τον μειώσουν, αλλά αντιθέτως να τον βοηθήσουν να δει μία πτυχή του που ο ίδιος δεν μπορεί να δει. Και αυτό ακριβώς είναι το ψυχολογικό τυφλό σημείο. Ένα κομμάτι του εαυτού μας, το οποίο οι άλλοι βλέπουν πάνω μας, αλλά εμείς δεν μπορούμε να δούμε. Η συμμετοχή σε δωμάτιο απόδρασης βοήθησε την ομάδα να γνωρίσει καλύτερα το Γιάννη, ενώ το καφεδάκι αργότερα θα τους βοηθήσει να ανατροφοδοτήσουν το Γιάννη με παραγωγικά σχόλια.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα ψυχολογικά τυφλά σημεία, αλλά επειδή δεν μπορούμε να τα δούμε πάνω μας, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν. Πήγαινε συχνά σε δωμάτιο απόδρασης με την ομάδα σου και αργότερα συζητήστε τα θετικά και αρνητικά στοιχεία που είχε το κάθε μέλος, αλλά και η ομάδα συνολικά. Πιστεύεις ότι κάποια μέλη της ομάδας έχουν τυφλά σημεία? Αν ναι βοήθησέ τους να τα εντοπίσουν. Στη συνέχεια παρότρυνε τους υπόλοιπους της ομάδας απόδρασης  να σε βοηθήσουν να δεις τα δικά σου τυφλά σημεία. Θεωρείς ότι δεν έχεις? Σκέψου ξανά. Το γεγονός ότι δεν τα βλέπεις πάνω σου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Σημαντική βοήθεια μπορεί να είναι το μοντέλο Johari Window, το οπoίο έχει την εξής μορφή.

 

.johari window

 

Βάση του μοντέλου αυτού, βλέπουμε ότι τυφλή περιοχή είναι η περιοχή που οι άλλοι γνωρίζουν για εμάς, αλλά παραμένει άγνωστη για εμάς τους ίδιους. Η συμμετοχή σε δωμάτιο απόδρασης μπορεί να αναπτύξει την ποιότητα των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, παροτρύνοντάς μας να αναγνωρίσουμε τα τυφλά σημεία, τις αδυναμίες και τα δυνατά μας στοιχεία, με αποτέλεσμα να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τους υπόλοιπους λίγο καλύτερα. Όταν γίνει αυτό, το επίπεδο της εγρήγορσης μας σε οποιαδήποτε κοινωνική κατάσταση θα αυξηθεί και έτσι θα γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.