Ένα από τα κοινά στοιχεία που παρουσιάζουν όλες οι ομάδες που καταφέρνουν να αποδράσουν από τα δωμάτια απόδρασής μας στη Ρόδο, είναι τα υψηλά επίπεδα εγρήγορσης ( awareness ) που παρουσιάζουν οι ομάδες συνολικά. Τι είναι όμως η εγρήγορση?
Εγρήγορση είναι μία συνειδητή κατάσταση, στην οποία μπορούμε να δούμε και να αντιληφθούμε τον εαυτό μας, κοιτώντας τον από έξω, σαν να ήταν κάποιο άλλο άτομο. Είσαι σε θέση να το κάνεις? Και ακόμα πιο ουσιαστικά, μπορείς να δεις πώς έδρασες στο τελευταίο παιχνίδι απόδρασης που είχες πάει με την παρέα σου? Αν και όλοι θα απαντήσουμε πως ναι, φυσικά και αντιλαμβάνομαι όλα όσα γίνονται γύρω μου, η αλήθεια είναι διαφορετική. Στην πράξη όλοι έχουμε διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας, κάτι που οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα εγρήγορσης που διαθέτουμε, ιδιαίτερα σε καταστάσεις δύσκολες. Το να έχεις υψηλά επίπεδα εγρήγορσης απαιτεί ενέργεια και κόπο.
Για να ελέγξει κάποιος τα επίπεδα εγρήγορσις του, μπορεί να προσπαθήσει τα αντίστοιχα τεστ. Ας δοκιμάσουμε να κάνουμε το τεστ εγρήγορσις με την αρκούδα. Θα σας πάρει δύο λεπτάκια, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσετε. Δείτε το εδώ, πριν συνεχίσετε να διαβάζετε.
Την είδαμε την αρκούδα? Εγώ πάντως την πρώτη φορά δεν την είδα, αν και πέτυχα σωστά τον αριθμό των πασών της άσπρης ομάδας. Συμπέρασμα? Αν κάτι δεν το ψάχνεις, σίγουρα δεν πρόκειται να το βρεις ακόμα και αν είναι μπροστά στα μάτια σου. Και αν πιστεύεις ότι για να λύσεις το γρίφο στο παιχνίδι της απόδρασης, πρέπει να μετρήσεις τα καρπούζια, τότε σίγουρα δεν θα δώσεις την απαιτούμενη προσοχή στο ντουλάπι που μόλις άνοιξες με τις φωτογραφίες, που κάπου σε παραπέμπουν. Εν τέλει η εγρήγορση συσχετίζεται θετικά με τα επίπεδα ευελιξίας μας. Αν αυτό που αρχικά σκεφτήκαμε δεν μας βγάζει κάπου, τότε είναι πιο παραγωγικό να σκεφτούμε διαφορετικά, παρά να επιμένουμε σε αυτό που μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Η αρκούδα είναι μπροστά μας. Ας ανοίξουμε το μυαλό και κατά επέκταση τα μάτια μας και ας τη δούμε.
Η εγρήγορση είναι αναγκαία συνθήκη για να αποπερατώσουμε τις μίνι αποστολές στο δωμάτιο απόδρασης που εισήλθαμε, αλλά δεν είναι ικανή συνθήκη επιτυχίας. Χρειάζεται αρμονία και συνεργασία μέσα στην ομάδα. Τα τρομακτικά παιχνίδια απόδρασης, όπως το Conjuring, είναι δυσκολότερα προς επίλυση σε σχέση με άλλου τύπου δωμάτια, όπως το Μαγικό Δάσος. Αυτό συμβαίνει όχι γιατί οι γρίφοι είναι δυσκολότεροι, αλλά γιατί το άγχος και ο φόβος, λειτουργούν αποτρεπτικά στα επίπεδα εγρήγορσης. Σύμφωνα με τον Robert Sapolsky, έναν κορυφαίο επιστήμονα εξελικτικής ψυχολογίας και βιολογίας, όταν είμαστε φοβισμένοι, μπαίνουμε σε κατάσταση Flight/Fight/Freeze (F.F.F.). Στην κατάσταση αυτή, ο εγκέφαλός μας στέλνει αίμα στα άκρα, ενώ παράλληλα κλείνουν συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου για εξοικονόμηση ενέργειας. Τα τμήματα που κλείνουν είναι οι εμπρόσθιοι μετωπικοί λοβοί, τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη λογική μας. Πιο απλά? Όταν μας την πέσει το λιοντάρι, ο εγκέφαλος δουλεύει για εσένα με τον εξής απλό τρόπο. Αγορίνα αντί να το συζητήσεις με το λιοντάρι, για το αν όντως έχει επιθετικές διαθέσεις, έχεις τις εξής επιλογές. Μονομάχησε ή Τρέξε. Και αν δεν κάνεις τίποτα από τα δύο, απλά θα μείνεις ακίνητος.Σίγουρα μας έχει τύχει να δούμε μία γατούλα να σταματά απλά, όταν ένα αμάξι έρχεται κατά πάνω της. Δεν είναι χαζή. Απλά επειδή φοβήθηκε, έμεινε ακίνητη, όντας ανήμπορη να κάνει κάτι άλλο.
Η συμμετοχή σε παιχνίδια μυστηρίου και απόδρασης μπορεί να μας βοηθήσει καταλυτικά να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε χαμηλά επίπεδα εγρήγορσης και να κάνουμε κάτι για αυτό. Όχι απλά για να τα καταφέρουμε στο παιχνίδι, αλλά για να αρχίσουμε να παίρνουμε πιο αποτελεσματικές αποφάσεις στη ζωή γενικότερα. Αποφάσεις λογικές και όχι βασισμένες στο φόβο ή στο συναίσθημα. Η αλληλεπίδραση με την παρέα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε αυτό. Ρώτα τους φίλους σου, πώς πιστεύουν ότι τα πήγες? Υπάρχει χάσμα σε αυτό που είδαν σε εσένα και σε αυτά που είδες εσύ σε εσένα?
Τα ζωντανά παιχνίδια απόδρασης μπορούν να αποτελέσουν έναν ιδιαίτερο τρόπο διασκέδασης, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι στα παζλ και στους γρίφους της ζωής. Μπορεί στη ζωή να μην πρέπει να αποδράσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και εδώ ο χρόνος πιέζει. Και οι συνέπειες λάθος αποφάσεων, μπορεί να είναι σημαντικότερες από την μη επίλυση του δωματίου απόδραση που μόλις παίξαμε!