Οι 10 Καλύτερες Ιδέες Γρίφων Για Δωμάτια Απόδρασης Μέρος 2

book escape room

Συνεχίζοντας από το προηγούμενο άρθρο, στο οποίο αναλύσαμε τα πιο συνηθισμένα είδη γρίφων και παζλ που βρίσκουμε στα δωμάτια απόδρασης, στο παρόν άρθρο συνεχίζουμε και αποκαλύπτουμε άλλα είδη και τεχνικές γρίφων. Το πιο σημαντικό στοιχείο στη δημιουργία γρίφων είναι η συνοχή με την ιστορία του δωματίου, ενώ το μόνο που απαιτείται είναι δημιουργικότητα..πολύ δημιουργικότητα!

 

ΙΔΕΑ#6  Ψάξε για Αντικείμενα σε Περίεργα Μέρη του Δωματίου

 

Η τεχνική του να κρύβεις αντικείμενα σε περίεργα μέρη σε ένα δωμάτιο απόδρασης, αποτελεί ίσως το πιο συνηθισμένο είδος παζλ, καθώς δεν απαιτεί και ιδιαίτερη δυσκολία και δημιουργικότητα.

Για να είμαι, όμως, ειλικρινής, και έχοντας παίξει  πολλά παιχνίδια απόδρασης,  το να κρύβεις αντικείμενα εκεί που δεν το περιμένει η ομάδα, κάτω από χαλιά, καρέκλες, πάνω στο ταβάνι, δεν προσδίδει ιδιαίτερη αξία στο παιχνίδι. Οι παίκτες μικρότερης ηλικίας θα το λατρέψουν, οι παίκτες μεγαλύτερης ηλικίας όχι ιδιαίτερα.. Για να έχει αξία, πρέπει να συνδέεται με την ιστορία του παιχνιδιού.. Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να κρύψεις ένα κλειδί σε ένα βιβλίο, αλλά μην περιμένεις ότι η ομάδα πρέπει να ψάξει όλα τα βιβλία του δωματίου για να το βρει. Αντιθέτως, στην ιστορία του παιχνιδιού, πρόσθεσε ότι ” Ο Γιαννάκης συνήθιζε να διαβάζει τα βράδια πριν κοιμηθεί το Κατά Ιησού Ευαγγέλιον του Σαραμάγκου” και πλέον τα παιδιά καλούνται να βρουν το βιβλίο προκειμένου να βρουν το κλειδί και να συνεχίσουν. Δεν είναι καλό για την ομάδα να χάνεται και να ψάχνει δίχως λόγο, αντιθέτως δώσε τους ερεθίσματα τα οποία πρέπει να συνδυάσουν για να ψάξουν στο συγκεκριμένο σημείο.

 

ΙΔΕΑ#7    Αναγνώριση Πατέντας

 

Σύμφωνα με την νευρολογία και την εξελικτική θεωρία, οι άνθρωποι ( homo sapiens ), έχουμε την τάση να βλέπουμε συστηματικά πατέντες ανάμεσα σε διάφορες καταστάσεις και συμβάντα. Το ενδιαφέρον, βέβαια, της υπόθεσης και του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου μας, είναι η τάση να βλέπουμε πατέντες ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν. Ο λόγος που ο εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος με τέτοιον τρόπο, είναι για  να έχουμε ή να νομίζουμε πως έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης και να παίρνουμε μαθήματα μέσα από διάφορα συμβάντα. Δυστυχώς βέβαια για εμάς, η ζωή είναι πιο πολύπλοκη από αυτό, και πολλές φορές πιστεύουμε πως εμείς είμαστε ή οι άλλοι είναι υπεύθυνοι για διάφορα αποτελέσματα, ενώ στην ουσία ήταν προϊόντα της τύχης.

Δεν πειράζει, όπως πολλοί πιστεύουν..όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Απλά ο λόγος ίσως δεν είναι αυτός που εμείς πιστεύουμε.

Στα δικά μας τώρα.. Χρησιμοποιείστε την τάση του ανθρώπου να βλέπει πατέντες και θέστε το ως γρίφο. Για παράδειγμα,  βάλτε στο δωμάτιο απόδρασης  6 διαφορετικά ρολόγια, στα οποία όλα έχουν δείκτες, εκτός από το τελευταίο. Τα ρολόγια αλλάζουν μεταξύ τους κατά μία συγκεκριμένη ώρα, ας πούμε μία ώρα και δέκα λεπτά. Στόχος της ομάδας είναι να συνειδητοποιήσουν πως υπάρχει πατέντα και σταθερός ρυθμός με τον οποίο αλλάζει η ώρα στα ρολόγια και μόνο όταν το παρατηρήσουν, θα μπορέσουν να υπολογίσουν την ώρα του τελευταίου ρολογιού.

 

ΙΔΕΑ#8   Επικοινωνία και Συνεργασία Μέσα στην Ομάδα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική είναι η ενσωμάτωση γρίφων που απαιτούν συνεργασία μέσα στην ομάδα. Οι γρίφοι που απαιτούν συνεργασία, προκειμένου να επιλυθούν, χαρακτηρίζονται από υψηλότερη δυσκολία, καθώς τα μέλη της ομάδας πρέπει να χωριστούν και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο και απαιτεί επιμονή και πάνω από όλα υπομονή.

Πώς, όμως, μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο? Η ομάδα ξεκινάει το παιχνίδι απόδρασης και τα μέλη της ομάδας είναι δεμένοι με σχοινιά. Μέσα στο δωμάτιο υπάρχει ο τρόπος να ελευθερωθούν όλοι, αλλά μόνο ένας έχει πρόσβαση με την όρασή του, να δει πώς μπορεί να ελευθερώσει την ομάδα. Στόχος, λοιπόν είναι, το μέλος που βλέπει τον τρόπο απελευθέρωσης, να επικοινωνήσει αποτελεσματικά στους υπόλοιπους, τον τρόπο με τον οποίο, πρέπει να λύσουν τα σχοινιά οι συμπαίκτες του! Εύκολο? Δεν νομίζω.. Απαιτεί εμπιστοσύνη και υπομονή από όλη την ομάδα..

 

ΙΔΕΑ#9   Αφή

 

Πολλά δωμάτια απόδρασης χρησιμοποιούν την αφή, προκειμένου η ομάδα να βρει τον τετραψήφιο κωδικό που χρειάζεται.

Βάλτε μία ειδικά φτιαγμένη ξύλινη παλέτα στον τοίχο με κενό από κάτω, έτσι ώστε να μπορούν οι παίκτες να βάλουν το χέρι τους από κάτω και με όπλο την αφή να αγγίξουν την πίσω μεριά της πλακέτας. Με μοναδικό όπλο την αφή, καλούνται να καταλάβουν ποιοι αριθμοί κρύβονται από πίσω…

 

ΙΔΕΑ#10  Υποκριτική

 

Ένα πολύ δυνατό χαρτί στη δημιουργία  ενός διαδραστικού και δυναμικού παιχνιδιού απόδρασης  είναι η ενσωμάτωση ζωντανής υποκριτικής. Ιδιαίτερα στα τρομακτικά δωμάτια απόδρασης. Η υποκριτική, εκτός από το να προσφέρει στιγμές τρόμου και αδρεναλίνης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ίδια τη ροή του παιχνιδιού.  Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά έχουν στα χέρια τους το αγαπημένο αντικείμενο του ηθοποιού και θα πρέπει να του το δώσουν, προκειμένου ο ηθοποιός να τους δώσει κάτι άλλο πίσω ως αντάλλαγμα, το οποίο το χρειάζονται για να συνεχίσουν το παιχνίδι και να καταφέρουν να αποδράσουν..

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.