Ολοκληρωτικός Οδηγός Για Δημιουργία Δωματίου Απόδρασης Μέρος 2

my_escape_logo_black

Όλα τα παιχνίδια απόδρασης έχουν μεταξύ τους κοινά στοιχεία. Είναι απολύτως λογικό. Όπως όλα τα  ξενοδοχεία μεταξύ τους έχουν αντίστοιχα κοινά σημεία. Ποια είναι όμως αυτά τα κοινά σημεία? Μπορούμε να τα βρούμε? Και αν τα βρούμε, μπορούμε έπειτα να εντοπίσουμε τα κοινά στοιχεία των παιχνιδιών απόδρασης που είναι τα πιο επιτυχημένα?

Στην Αθήνα εδρεύουν περισσότερα από 250 δωμάτια απόδρασης, στο Άμστερνταμ πάνω από 150 και στη  Ρωσία περισσότερα από 300 δωμάτια μυστηρίου.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το τι κάνει μία επιχείρηση με δωμάτια μυστηρίου επιτυχημένη- κατά τη γνώμη μου-. 

1. Όρισε τι είδους επιχείρηση  παιχνιδιών απόδρασης θέλεις να είσαι

Σκοπεύεις να είσαι αποκλειστικά επιχείρηση φιλική προς τις οικογένειες? Στοχεύεις να προσφέρεις αποκλειστικά τρομακτικά δωμάτια απόδρασης? Μία υβριδική στρατηγική που να προσελκύει όλα τα είδη παικτών? Ότι και αν διαλέξεις, καλείσαι να προσαρμόσεις την επιχειρησιακή σου στρατηγική στο προϊόν ( δωμάτια) που προσφέρεις. Η στρατηγική θα επηρεάσει τις διαφημιστικές σου καμπάνιες, το κοινό σου μέχρι και την τιμολογιακή σου πολιτική. Είναι πολύ σημαντικό το εξής. Θέσε στρατηγική, θέσε προυπολογισμό ενσωματώνοντας τις πιθανότητες να βγεις εκτός πλάνου, αλλά πάντα να είσαι προσανατολισμένος προς τον πελάτη. Άκου τους πελάτες σου, προσπάθησε να εκμαιεύσεις συμβουλές για το τι δεν τους άρεσε, τι δεν κατάλαβαν, τι θα ήθελαν παραπάνω.  Όσο και αν πονάει, οι συμβουλές για τα  μειονεκτήματά σου είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προσφέρουμε ακόμα καλύτερη εμπειρία στους παίκτες των παιχνιδιών απόδρασης. Στόχος μας πρέπει να είναι ένας. Προσέφερε μία συνολική εμπειρία που ξεπερνάει τις προσδοκίες των παικτών.

2. Διάλεξε τη  φυσική τοποθεσία δραστηριοποίησης

Αποτελεί έναν πολύ σημαντικό και καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας. Μία πολυσύχναστη περιοχή θα προσελκύσει περισσότερους πελάτες, αλλά θα σου επιφέρει μεγαλύτερο σταθερό πάγιο κόστος. Από την άλλη μία όχι ιδιαίτερα γνωστή περιοχή θα σε βοηθήσει να κρατήσεις χαμηλά το κόστος σου. Τα βάζουμε κάτω, κάνουμε προβολές στις χρηματοοικονομικές μας ροές και αποφασίζουμε. Δεν ξεχνάμε το εξής. Μία επιχείρηση δωματίων απόδρασης είναι πάνω από όλα επιχείρηση. 

3.Όρισε τον αριθμό των δωματίων που θα προσφέρεις

Αφού έχουμε διαλέξει την τοποθεσία, στην οποία θα έχουμε τα δωμάτια απόδρασης, είναι σημαντικό να δούμε πόσα δωμάτια απόδρασης θα δημιουργήσουμε. Αυτή μας η επιλογή εξαρτάται από το μέγεθος του ακίνητου που έχουμε στη διάθεσή μας. Καλό είναι να έχουμε πάνω από τρία δωμάτια, προκειμένου να είμαστε μία κερδοφόρα επιχείρηση. 

4. Διάλεξε ανάμεσα σε γραμμικό ή μη γραμμικό παιχνίδι απόδρασης

Αυτή η επιλογή εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του δωματίου και από την ιστορία του εκάστοτε δωματίου. Ένα γραμμικό παιχνίδι καλεί τους παίκτες να  λύσουν τον πρώτο  γρίφο, που οδηγεί στο δεύτερο, λύνοντας το δεύτερο γρίφο καταλήγουμε στον τρίτο και ούτω καθεξής. Προσοχή στα γραμμικά παιχνίδια. Αν μία ομάδα λύσει κατά λάθος έναν γρίφο πριν την ώρα του, χαλάει η συνοχή του παιχνιδιού και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ικανοποίησης των παικτών, καθώς τα παιδιά ξαφνικά βρίσκονται τρία βήματα μπροστά. Τα μη γραμμικά δωμάτια απόδρασης έχουν πολλούς τρόπους λύσης, προκειμένου η ομάδα να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα. Απαιτείται σκέψη και συνοχή, προκειμένου να υπάρχει δέσιμο στους γρίφους και στα παζλ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

5. Φτιάξε μία ιστορία σχετικά με το παιχνίδι απόδρασης

Πρέπει να φτιάξουμε μία πιστευτή  ιστορία σχετικά με το παιχνίδι. Είναι σημαντικό να έχει αρχή, μέση και τέλος. Κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες καλό είναι να ενσωματωθούν, προκειμένου  να  υπάρχει λόγος  που υπάρχει το παιχνίδι, αλλά δεν χρειάζονται πάρα πολλές.

6. Συνοχή Συνοχή Συνοχή

Κατά τη γνώμη μου το πιο σημαντικό κομμάτι  στα δωμάτια απόδρασης και το πιο δύσκολο για να επιτευχθεί.

Σκέψου το εξής παράδειγμα. Αφήνεις ένα παγάκι στο πάτωμα  για τρεις ώρες. Τι θα συμβεί? Είναι εύκολο να προβλέψεις πως  το παγάκι  θα λιώσει και θα γίνει νερό. Ας το δούμε αντίστροφα. Υπάρχει νερό στο πάτωμα. Πώς βρέθηκε  το νερό στο πάτωμα? Εδώ είναι το δύσκολο. Μπορεί να έχει συμβεί μέσα από χίλιους τρόπους και κράτα οτι ίσως δεν  υπήρχε ποτέ παγάκι εκεί εξ’ αρχής. Συμπέρασμα? Είναι εύκολο να πούμε οτι το Α οδηγεί στο Β, αλλά πολύ πιο  δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε πώς βρεθήκαμε στο σημείο Β, αφού οι επιλογές είναι σχεδόν άπειρες. Αυτό λοιπόν απαιτεί ταλέντο. Για περισσότερες πληροφορίες ας διαβάσουμε τον Μαύρο Κύκνο του Taleb.

7. Θέσε πόσο δύσκολο επιθυμείς να είναι το δωμάτιο απόδρασης

Έχουμε παίξει  πάνω από 100 δωμάτια απόδρασης. Άλλα δωμάτια ήταν εύκολα, ενώ άλλα είχαν υπερβολικά πολύ υψηλό συντελεστή δυσκολίας. Κατά την εμπειρία μου είναι πολύ σημαντικό οι ομάδες να καταφέρνουν να αποδράσουν, αλλά το δωμάτιο να είναι μεσαίας δυσκολίας.  Κανείς δεν θέλει το πολύ εύκολο, αλλά από την άλλη κανείς δεν νιώθει ωραία όταν δεν τα καταφέρνει. Απαιτείται προσοχή.

8.  Φτιάξε εμπειρία απόδρασης

Μη στοχεύεις να φτιάξεις τον ωραιότερο γρίφο που έχει δει κανείς. Στόχευσε να προσφέρεις την υπέρτατη εμπειρία απόδρασης. Πώς? Δημιούργησε συναίσθημα. Φόβος, τρόμος, αγωνία, χαρά,γέλιο. Όλα μαζί. Δημιούργησε emotional rollercoaster. Προσπάθησε να κάνεις την ομάδα να νιώσει την πραγματική εμπειρία δωματίου απόδρασης.

Στο Μέρος Τρία θα εξετάσουμε τις επόμενες 7 στρατηγικές δημιουργίας ενός επιτυχημένου δωματίου απόδρασης, όπως τις βλέπει  η ομάδα του My Escape στη Ρόδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.