Ολοκληρωτικός Οδηγός Για Δημιουργία Δωματίου Απόδρασης Μέρος 1

my_escape_logo_black

Σε αυτό μας το άρθρο θα εστιάσουμε στα σημεία κλειδιά που πρέπει να προσέξει ο δημιουργός ενός Δωματίου Απόδρασης, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός επιτυχημένου παιχνιδιού απόδρασης.

 

Τι εμπειρία θέλεις να έχουν οι παίκτες?

Πριν ξεκινήσουμε  να φτιάχνουμε το παιχνίδι απόδρασης, είναι ύψιστης σημασίας να σιγουρευτούμε τι εμπειρία θέλουμε να έχουν οι ομάδες, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Θέλουμε ένα ευχάριστο δωμάτιο? Θέλουμε ένα τρομακτικό δωμάτιο? Στοχεύουμε σε ένα Horror ή Scifi δωμάτιο?

Ξεκινάμε από εδώ. Όποια και αν είναι η απόφασή μας, καλούμαστε να τη στηρίξουμε, γιατί πάνω σε αυτήν θα στηριχθούμε τόσο σε επίπεδο γρίφων όσο και σε επίπεδο ατμόσφαιρας. Κρατάμε υπόψιν πως η απόφασή μας αυτή θα επηρεάσει όλο το παιχνίδι, όπως και τον αριθμό ή τη δυσκολία των γρίφων. Σε ένα τρομακτικό παιχνίδι, ας έχουμε υπόψιν πως οι παίκτες δυσκολεύονται να σκεφτούν λογικά και υπομονετικά, συνεπώς γρίφοι συνδυαστικής σκέψης ή μεγαλύτερης δυσκολίας, καλό είναι να αποφεύγονται. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι καλό να μπουν, αλλά απλά να είναι με μέτρο.

Παράλληλα, η εμπειρία που θέλουμε να έχουν οι παίκτες, επηρεάζει τη διακόσμηση του δωματίου, τα ηχητικά και οπτικά εφέ και φυσικά την ενσωμάτωση ή όχι υποκριτικής στο παιχνίδι απόδρασης. Πιο συγκεκριμένα, σε ένα τρομακτικό παιχνίδι απόδρασης, όπως το Conjuring, καλό είναι οι game masters να έχουν έλεγχο των φώτων του δωματίου ή άλλων εφέ, προκειμένου να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο της ατμόσφαιρας. Για παράδειγμα, καλό είναι ο διακόπτης των φώτων να είναι στο control room και όχι στο δωμάτιο μέσα, ενώ καλή ιδέα είναι και η χρησιμοποίηση dimmers, προκειμένου να αναβοσβήνουμε τα φώτα όπως και όσο θέλουμε.

 

Ατμόσφαιρα σε Παιχνίδι Απόδρασης

Το σημαντικότερο σημείο σε ένα δωμάτιο απόδρασης είναι η δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας. Αυτό είναι σίγουρα το πιο σημαντικό κομμάτι, πιο σημαντικό και από τους ίδιους τους γρίφους. Αυτό που θα μείνει στους παίκτες δεν είναι ο γρίφος, αλλά η ατμόσφαιρα του δωματίου. Για να έχουμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα, πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε τι είδος δωματίου απόδρασης θέλουμε να δημιουργήσουμε και να κινηθούμε αναλόγως. Τα ηχητική εφέ, τα οπτικά εφέ και τα έπιπλα του δωματίου είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να δώσουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε εξαρχής να προσφέρουμε. Παράλληλα η διαδραστικότητα των game masters με την ομάδα και η  ενσωμάτωση υποκριτικής είναι πανίσχυρα όπλα στη δημιουργία ενός επιτυχημένου παιχνιδιού μυστηρίου και απόδρασης.

 

Ιστορία Παιχνιδιού Απόδρασης

Αφού έχουμε αποφασίσει το είδος του παιχνιδιού απόδρασης που θέλουμε να δημιουργήσουμε και την ατμόσφαιρα, επόμενο βήμα είναι να βρούμε την ιστορία του δωματίου. Δεν χρειάζεται ούτε να πληρώσουμε 20 χιλιάδες ευρώ κάποια εταιρεία, ούτε να μας πιάσει άγχος. Μπορούμε να δούμε πολλές ταινίες πάνω στο αντίστοιχο θέμα και να αρχίσουμε να γράφουμε την πλοκή. Δεν θα γίνουμε σκηνοθέτες ταινιών του Hollywood, αλλά αναζητούμε μία πλοκή που θα στηρίζει το δωμάτιο και το θέμα που έχουμε επιλέξει. Δεν χρειάζονται πολλές πληροφορίες, καλό είναι να το κρατάμε λιτό το θέμα και τα υπόλοιπα στη φαντασία των παιδιών.

 

 

Γρίφοι Παιχνιδιού Απόδρασης

Οι γρίφοι αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού. Για ένα παιχνίδι που διαρκεί 60 λεπτά, 10 γρίφοι μεσαίας δυσκολίας είναι αρκετοί. Φυσικά καλό είναι και πρέπει να επιδιώκεται οι γρίφοι να διαφέρουν μεταξύ τους σε επίπεδο δυσκολίας και θέματος. Για παράδειγμα, στη αρχή του παιχνιδιού, οι γρίφοι προτιμάται να είναι μικρής δυσκολίας, μετά να γίνονται πιο δύσκολοι και στο τέλος μεσαίας δυσκολίας. Με αυτόν τον τρόπο οι ομάδες μπαίνουν εύκολα στο θέμα του παιχνιδιού και στην πλοκή. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά χρειάζονται και λίγο χρόνο στην αρχή του παιχνιδιού, προκειμένου να προσαρμοστούν. 

Πολύ σημαντικό επίσης, είναι να επιλέξουμε αν το δωμάτιο θα είναι γραμμικό ή όχι. Τα γραμμικά δωμάτια  είναι συνήθως πιο εύκολα και δεν δημιουργούν χάος στους συμμετέχοντες. Έτσι το δωμάτιο έχει και καλύτερη συνοχή, στοιχείο που όλα τα παιχνίδια πρέπει να έχουν. Από την άλλη όψη του νομίσματος, ας προσέξουμε τους κωδικούς των λουκέτων σε ένα γραμμικό παιχνίδι, καθώς αν κάποιος συμμετέχων λύσει μία κλειδαριά πριν την ώρα της- κάτι που δεν είναι δύσκολο να συμβεί- τότε χάνεται η ροή του παιχνιδιού, μιας και μπορεί έτσι να πηδήξει πολλούς γρίφους. Σε αυτό το κομμάτι μεγάλη προσοχή.

Συνεχίζοντας, απαιτείται μεγάλη προσοχή στη συνοχή των γρίφων. Οι γρίφοι πρέπει να ταιριάζουν με την πλοκή του δωματίου απόδρασης. Μαγικό χαπάκι θέλουμε? όταν φτιάχνουμε τη ροή του παιχνιδιού, ξεκινάμε από το τέλος του παιχνιδιού και καταλήγουμε στη αρχή και όχι το αντίστροφο. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε ένα παιχνίδι με υψηλή συνοχή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πας από το σημείο Β στο σημείο Α, αλλά ένας μόνος από το Β σημείο στο Α σημείο. Για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος διαβάστε αυτό το βιβλίο https://www.amazon.com/Black-Swan-Improbable-Robustness-Fragility/dp/081297381X

Οι γρίφοι μπορεί να είναι λογικής, συνδυαστικής σκέψης, χρησιμοποίηση των βασικών αισθήσεων, αξιοποίηση αντικειμένων με διαφορετικό τρόπο, αποκρυπτογράφηση και πολλά άλλα. Γενικά ας αποφύγουμε την εύκολη λύση των μαθηματικών.. 

 

 

Αποτέλεσμα Παιχνιδιού Απόδρασης

Είναι πολύ σημαντικό οι ομάδες που συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι απόδρασης να καταφέρνουν να αποδράσουν. Κρατήστε το! Γενικά οι άνθρωποι τείνουμε να κρίνουμε θετικά πράγματα, εμπειρίες και καταστάσεις στις οποίες τα πάμε καλά, ενώ όταν δεν τα πάμε καλά τείνουμε να τα μειώνουμε. Μην δημιουργήσετε ένα παιχνίδι που κανείς δεν θα βγαίνει ή γρίφους που για να λυθούν απαιτείται βοήθεια!

 

Στο μέρος 2 του Ολοκληρωτικού Οδηγού για τη Δημιουργία Δωματίων Απόδρασης, θα δώσουμε έμφαση στο στυλ των γρίφων, το κόστος για την υλοποίησή τους, αλλά και το κατά πόσο η επένδυση στον κλάδο των δωματίων απόδρασης είναι ελκυστική ή όχι. Παράλληλα θα ερευνήσουμε τα χαρακτηριστικά στοιχεία και ιδιαιτερότητες που έχει ο κλάδος, από τη μεριά πάντα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.