Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να δημιουργήσει το δικό του δωμάτιο απόδρασης, αρχικά θα αναρωτηθεί σχετικά με το ποιοι είναι οι πιθανοί και μελλοντικοί πελάτες του.
Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ατόμων που συμμετέχουν στα παιχνίδια απόδρασης.
Δημογραφική Ανάλυση Ομάδων στα Δωμάτια Απόδρασης
Μέσα από έρευνες του κλάδου που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει τμηματοποιηθεί η αγορά με κριτήριο το προφίλ των ομάδων, ως εξής:
- Το 43% των ομάδων είναι άτομα άνω των 21 ετών.
- Το 22% των ομάδων είναι άτομα κάτω των 21 ετών.
- Το 22% των ομάδων που συμμετέχουν στα παιχνίδια απόδρασης είναι εταιρικές ομάδες που συμμετέχουν με γνώμονα την αύξηση της συνεργασίας στο επιχειρησιακό και εργασιακό περιβάλλον.
- Το υπόλοιπο 13% της ζήτησης, ολοκληρώνεται από ζευγάρια που παίζουν δωμάτια απόδρασης για διασκεδαστικού λόγους.
Από την έρευνα αναφορικά με τη ζήτηση, προκύπτει πως τα δωμάτια απόδρασης ελκύουν στην πλειονότητά τους, άτομα άνω των 21 ετών στο διπλάσιο από παιδιά ηλικίας κάτω των 21 ετών, ενώ αρκετά υψηλός είναι και ο αριθμός των εταιρικών ομάδων, καθιστώντας τα δωμάτια απόδρασης, δραστηριότητα όχι μόνο ψυχαγωγικού, αλλά και διαπαιδαγωγικού χαρακτήρα.
Ομάδες Ανά Φύλο στα Παιχνίδια Απόδρασης
Αναφορικά με τον ανά τα δωμάτια απόδρασης ελκύουν περισσότερο αγόρια παρά κορίτσια ή και το αντίστροφο, οι έρευνες δείχνουν, πως τα παιχνίδια απόδρασης δεν κοιτάνε φύλο.
- 71% των ομάδων αποτελούνται και από τα δύο φύλα
- 15% των των ομάδων που συμμετέχουν σε δωμάτιο απόδρασης αποτελούνται από αγόρια μόνο, ενώ 14% των ομάδων αποτελούνται από άτομα μόνο γυναικείου φύλου.
Προσφορά Δωματίων Απόδρασης
Στον παρακάτω πίνακα, αναλύεται η αντίληψη υφιστάμενων ιδιοκτητών παιχνιδιών απόδρασης σχετικά με το αν η αγορά των δωματίων είναι κορεσμένη ή όχι.
Ασία |
Αυστραλία |
Ευρώπη |
Βόρεια και Νότια Αμερική |
|
Η αγορά είναι υπερκορεσμένη |
50% |
43% |
17% |
12% |
Υπάρχουν Δωμάτια Απόδρασης στην περιοχή, αλλά υπάρχει χώρος και για άλλα |
8% |
29% |
23% |
29% |
Υπάρχει αρκετός αριθμός Δωματίων Απόδρασης στην Περιοχή |
33% |
14% |
50% |
32% |
Είμαστε το Μοναδικό Δωμάτιο Απόδρασης στην περιοχή |
8% |
14% |
8% |
24% |
Όπως παρουσιάζεται στον παραπάνω πίνακα, στην Ευρώπη, θεωρείται πως ο αριθμός των δωματίων είναι αρκετά υψηλός, ενώ μόνο το 8% δηλώνει πως είναι το μοναδικό δωμάτιο απόδρασης στην περιοχή.
Άραγε, όμως, είναι καλό να είσαι η μοναδική επιχείρηση παιχνιδιών απόδρασης στην περιοχή?
Κατά τη γνώμη μας, είναι θετικό να υπάρχουν αρκετά δωμάτια απόδραση σε μία περιοχή, αυτό δεν υποδηλώνει εντονότερο ανταγωνισμό, αλλά μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα του νέου τρόπου ψυχαγωγίας.
Αυτό συμβαίνει, γιατί όποιος παίξει ένα παιχνίδι, δεν θα το ξαναπαίξει λογικά, οπότε χάνεται ως πελάτης.
Στόχος είναι, λοιπόν, οι ομάδες να παίζουν back2back τα δωμάτιά μας και στη συνέχεια να συμμετέχουν και στα δωμάτια των άλλων επιχειρήσεων. Μόνο έτσι θα αυξηθεί η αγορά των συμμετεχόντων και θα αυξηθεί η πίτα για όλους. Για αυτό τον λόγο και εμείς στο My Escape, πάντα παροτρύνουμε τις ομάδες να παίξουν και τα άλλα δωμάτια που υπάρχουν στη Ρόδο.
Δεν είμαστε ανταγωνιστές, αλλά συναγωνιστές!
Για αυτόν το λόγο, είναι καίριας σημασίας, όλοι να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερη εμπειρία στις ομάδες, προκειμένου όλοι να παίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα θεματικά δωμάτια απόδρασης.
Τιμολογιακή Πολιτική Δωματίων Απόδρασης
Η τιμολογιακή πολιτική στα παιχνίδια απόδρασης, μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε χρέωση μίας σταθερής τιμής ανά ομάδα ή τιμολόγηση ανά άτομο.
Η πλειονότητα των επιχειρήσεων χρεώνει ανά άτομο, κάτι που ισχύει και στην Ευρώπη. Το πλεονέκτημα της τιμολόγησης ανά άτομο είναι η δυναμική τιμολόγηση.
Στην Ελλάδα η πλειονότητα τιμολογεί δυναμικά ανά άτομο. Οι τιμές ξεκινάνε από 10 μέχρι 26 ευρώ ανά άτομο, ενώ φυσικά η τιμή εξαρτάται από το μέγεθος της ομάδας, αλλά και από τη διάρκεια του παιχνιδιού απόδρασης.
Συνήθως τα δωμάτια απόδρασης που διαρκούν +75 λεπτά και προσφέρουν υποκριτική, τιμολογούνται περισσότερο, καθώς υπάρχει και το εργατικό κόστος των ηθοποιών. Τα παιχνίδια απόδρασης που διαρκούν 60 λεπτά και δεν προσφέρουν υποκριτική, τιμολογούνται χαμηλότερα.
Ο τρόπος που κοστολογεί η κάθε επιχείρηση εξαρτάται από πολλούς μακροοικονομικούς και μικροοικονομικούς παράγοντες- αριθμός άλλων δωματίων στην περιοχή, πάγιο κόστος, πληθυσμός στην περιοχή, ωριμότητα αγοράς-.
Ο τρόπος τιμολόγησης, όποιος και αν είναι, θα πρέπει να οριστεί με τέτοιον τρόπο που θα αυξάνει την απόδοση της επιχείρησης, μακροπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο το κόστος επένδυσης, όσο και το προφίλ του καταναλωτή.
One thought on “Τα Πάντα για τα Δωμάτια Απόδρασης Μέρος 2”
Πολύ καλό άρθρο.