Τα Πάντα για τα Δωμάτια Απόδρασης Μέρος 1

Big Bang

   Οι πληροφορίες σχετικά με τα παιχνίδια απόδρασης είναι δυστυχώς λιγοστές. Στόχος μας λοιπόν, είναι μέσα από την προσωπική έρευνα της ομάδας του My Escape Rhodes, να μοιραστούμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με αυτόν το νέο τρόπο διασκέδασης.

Θα μελετήσουμε τι συμβαίνει σε ένα παιχνίδι απόδρασης, ποια είναι τα αναπόσπαστα χαρακτηριστικά όλων των παιχνιδιών απόδρασης ανά την υφήλιο, ενώ πολύ συνοπτικά θα δούμε πώς ξεκίνησε αυτός ο νέος τρόπος διασκέδασης.

Θα εξετάσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο πόσα δωμάτια απόδρασης υπάρχουν, τα δημογραφικά στοιχεία των παικτών, το μέσο μέγεθος των ομάδων, καθώς και το φύλο της πλειοψηφίας των παικτών.

     Εκτός των άλλων θα εξετάσουμε τι είδους θεματικά δωμάτια υπάρχουν, το χρόνο διάρκειας τους και το μέσο κόστος τους. Αφού εξετάσουμε τα περισσότερα και πιο ουσιώδη χαρακτηριστικά, στη συνέχεια θα εκπονήσουμε και μία μελέτη σκοπιμότητας, προκειμένου να υπολογίσουμε αν μία επιχείρηση παιχνιδιών απόδρασης, αποτελεί μία εν δυνάμει κερδοφόρα επιχείρηση ή όχι.

 

Εισαγωγή στα Παιχνίδια Απόδρασης

 

Δωμάτια Απόδρασης είναι ζωντανά παιχνίδια περιπέτειας, στα οποία οι παίκτες ανακαλύπτουν στοιχεία, λύνουν γρίφους και εκπληρώνουν αποστολές μέσα σε ένα θεματικό παιχνίδι.

Στόχος της ομάδας είναι η ομάδα να καταφέρει να αποδράσει από το δωμάτιο μέσα σε προκαθορισμένο και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο game master παρακολουθεί και ακούει μέσα από κάμερες την ομάδα, τόσο για την ασφάλειά τους, όσο και για να σιγουρευτεί οτι όλα βαίνουν βάση σχεδίου.

Η εμπειρία στα δωμάτια απόδρασης  ξεκινά με την ομάδα να γνωρίζει τον game master του παιχνιδιού, το στέλεχος δηλαδή που θα επιτηρεί και θα καθοδηγεί την ομάδα, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Παράλληλα ενημερώνει την ομάδα σχετικά με τους κανόνες που διέπουν το παιχνίδι απόδρασης. 

Έπειτα από την αρχική γνωριμία, ο game master εξιστορεί την ιστορία στους παίκτες, ενώ πολύ συχνά απαιτείται στο σημείο αυτό μεγάλη προσοχή, γιατί ίσως κρύβονται στοιχεία που θα βοηθήσουν την ομάδα να λύσει την πλοκή και τους γρίφους του δωματίου.

Στη συνέχεια, οι παίκτες εισέρχονται στο δωμάτιο και έχουν 60/70/90 λεπτά να καταφέρουν να αποδράσουν επιτυχώς.

 

Big Bang Escape Room

 

   

    Η ομάδα εισέρχεται στο δωμάτιο, συνήθως διστακτικά στην αρχή, αλλά με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν και ψάχνουν όλο και πιο εντατικά. Τι ψάχνουν άραγε?

Αριθμούς, σύμβολα, φωτογραφίες, εικόνες. Τα πάντα! Δεν  υπάρχει ξεκάθαρος οδηγός για το τι πρέπει να προσέξει η ομάδα. Απαιτείται εμπειρία να καταφέρει η ομάδα να προσέξει που να δώσει σημασία και πού όχι. Αυτό ίσως είναι και το δυσκολότερο συστατικό στοιχείο των παιχνιδιών απόδρασης.

Οι έμπειρες ομάδες ξεχωρίζουν, γιατί όταν βρίσκουν στοιχεία, τα μοιράζονται μεταξύ τους, ενώ συνήθως οι αρχάριες ομάδες δεν το κάνουν.

Στα Δωμάτια Απόδρασης,  η λύση ενός γρίφου οδηγεί στον επόμενο γρίφο. Μπορεί να είναι επόμενο στοιχείο, κλειδί ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο προς εξέταση. Άλλες φορές μπορεί να είναι και μυστική πόρτα που οδηγεί σε επόμενο δωμάτιο. 

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού απόδρασης και ενώ η ομάδα λύνει τους γρίφους, ίσως  κολλήσει σε κάποιο σημείο. Αν αυτό συμβεί, τότε μπορεί να ζητήσει βοήθεια. Ο αριθμός των βοηθειών είναι προκαθορισμένος και συνήθως είναι λιγότερος από 7 βοήθειες. Οι βοήθειες δίνονται συνήθως μέσα από την οθόνη, μέσα από την οποία τα παιδιά βλέπουν το χρόνο που τους απομένει ή από τηλέφωνο. 

Πολύ σημαντικό είναι ο game master να μπορεί να διαβάσει την κάθε ομάδα ξεχωριστά και να την τρέξει αναλόγως. Υπάρχουν ομάδες που δεν θέλουν βοήθεια αν δεν τη ζητήσουν οι ίδιοι, και άλλες μπορεί να ζητάνε βοήθεια κάθε πέντε λεπτά.

Στο τέλος του παιχνιδιού, η ομάδα είτε καταφέρνει να αποδράσει από το ζωντανό ή μη δωμάτιο απόδρασης, είτε δεν τα καταφέρνει. Αν τα καταφέρει, τότε βγαίνει από το δωμάτιο πανηγυρικά και ακολουθεί αναμνηστική φωτογραφία.

Αν δεν τα καταφέρει, είναι καλό ο game master να εξηγήσει κάποιους γρίφους στα παιδιά που δεν κατάφεραν να τους λύσουν από μόνοι τους, να εξηγήσει απορίες και να ανατροφοδοτήσει την ομάδα καλοπροαίρετα, προκειμένου να γίνουν πιο αποδοτικοί στα επόμενα παιχνίδια τους.

Στο σύνολό τους τα δωμάτια απόδρασης απαιτούν επικοινωνία, συνεργασία, εναλλακτικό τρόπο σκέψης, ψάξιμο, προσοχή στις λεπτομέρειες και πάνω από όλα καλό δέσιμο της ομάδας και θετικά συναισθήματα. Αν υπάρχουν προστριβές στην ομάδα, τότε οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους.  Αν επίσης κάποιος βαριέται, καλό είναι να μην πάει να  παίξει, γιατί το μόνο που θα καταφέρει είναι να μειώσει την εμπειρία των υπόλοιπων.

 

Σύντομη Ιστορία σχετικά με τα Δωμάτια Απόδρασης

Τα πρώτα σημάδια σχετικά με τα ” δωμάτια απόδρασης” έρχονται από μία διαφημιστική εταιρεία που ονομάζεται SCRAP, γνωστή ως Αληθινά Παιχνίδια Απόδρασης. Ξεκίνησε στο Τόκιο της Ιαπωνίας, τον Ιούλιο του 2007 και είχε ένα παιχνίδι με ομάδες των 5-7 ατόμων.

   Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία SCRAP συνέχιζε να δημιουργεί και νέα ζωντανά παιχνίδια απόδρασης, αλλά έγινε γνωστή κυρίως για τα δωμάτια απόδρασης που συμμετείχαν εκατοντάδες παίκτες από διαφορετικές ομάδες.   

  Τα παιχνίδια απόδρασης ξεκίνησαν από την Ιαπωνία, αλλά με την πάροδο του χρόνου γνώρισαν μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη και ιδίως στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία.  Μεγάλη απήχησα γνώρισαν επίσης στον Καναδά, Αμερική και Ασία.  

 Μέσα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το escape room directory, όταν ρωτήθηκαν ιδιοκτήτες παιχνιδιών απόδρασης πώς επέλεξαν να ιδρύσουν αυτού του είδους την επιχείρηση, το 65%  απάντησε πως είχαν παίξει άλλα παιχνίδια απόδρασης στο παρελθόν, ενώ το υπόλοιπο 35% το αποφάσισε επειδή το είχε διαβάσει σε περιοδικά και στο ίντερνετ.

Στην Ελλάδα τα δωμάτια απόδρασης ανέρχονται σε περισσότερα από 414, με την πλειοψηφία τους να συγκεντρώνεται στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Λόγω τουρισμού έχουν δημιουργηθεί και σε τουριστικούς προορισμούς, όπως στη  Ρόδο  και στην Κρήτη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συγκέντρωση των δωματίων απόδρασης στην Ελλάδα, μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.